English version

 

16-19 Juli 2020

 

Odinsborgs mjödfestival arrangeras av oss på Mjödhamnen och är den första festivalen i Sverige som fokuserar primärt på mjöd. Detta är en festival i historisk anda som inriktar sig primärt på mjöd men har självklart även andra drycker, honung av alla slag, mat och hantverk.

Festivalens huvudsyfte är att visa besökarna mjödets fantastiska värld. OBS: Årets festival kommer äga rum inuti Odinsborg i stora salen, 1 trappa upp.Man kommer kunna sitta och dricka i hela byggnaden, samt utomhus, men själva serveringen kommer ske uppe i stora salen. Man köper biljetter i någon av Odinsborgs kassor som sedan kan bytas mot smakprover. Det kommer finnas två typer, en för smakprov (30 SEK) och en för fullstor servering (90 SEK).

Utöver Mjödhamnens eget urval så kommer det även att serveras polska och amerikanska mjöd, samt räknar vi med att vår kära konkurrent Mjödner dyker upp och våra samarbetspartner Snoremark ifrån Danmark.

Förutom mjödtillverkare kommer det finnas honung till salu, både lokal honung och honung från olika delar av världen. Samt kommer Unicorn Craft finnas på plats för att sälja smycken.

Tilltugg kommer att serveras inomhus i stora salen och det finns självklart gott om sittplatser att sitta och äta både utomhus och inomhus. Det kommer också ske matlagning utomhus i form av grillning eller liknande, beroende på vad vädret tillåter. 

Underhållning kommer ske i form av spel på pianot som står i stora salen, samt akrobatisk dans i lina från taket. Vi hoppas på många spontana utspel utöver detta och har hört rykten om att vikingar kan komma att dyka upp. "Vikingarummet" på övervåningen i Odinsborg kommer troligtvis nyttjas för specialbeställning av slutna mjödprovningar för större sällskap som eventuellt dyker upp under festivalens gång.

Vi hoppas även att kunna få med vår mjödbuss, men det ej säkert ännu.

 

 

 

 

Program:

 

Torsdag 16 Juli 2020

Servering Öppet 12 - 20:30

Marknad Öppet 12 - 18

 

Fredag 17 Juli 2020

Servering Öppet 12 - 20:30

Marknad Öppet 12 - 18

 

Lördag 18 Juli 2020

Servering Öppet 12 - 20:30

Marknad Öppet 12 - 18

 

Söndag 19 Juli 2020

Servering Öppet 12 - 19

Marknad Öppet 12 - 18

 

 

Om platsen: Gamla Uppsala är den plats i Sverige som redan tidigt ansetts som ett politiskt och religiöst centrum, och ansågs som så genom både vendeltid och vikingatid.  De imponerande, men mystiska, kungshögarna är belägna här. Man tror att de är gravar åt förhistoriska kungar, men enligt legenden så vilar gudarna Tor, Oden och Freja i dem.

 

 

Ifall man är ny till mjöd, vilket många fortfarande är, bör man först och främst veta att mjöd är en jäst dryck med honung som bas. Traditionellt mjöd  är gjort av enbart honung och vatten. Det kan vara både helt torrt och till och med lite krispigt som ett vitt vin, eller supersött som dessertvin och alla lägen mittemellan.  På det stora hela är mjöd blommigare och lenare i jämförelse med vin. Vissa mjöd är helt otroligt lena.

I forntiden så var ordet mjöd och medicin detsamma.

Det finns utöver detta massvis av variationer av mjöd som inkluderar alla möjliga ingredienser förutom honung. Vanligast är kanske små mängder frukt, bär eller kryddor, men ibland ersätts vattnet helt och hållet av t.ex. björksav eller blåbärsmust. Det finns också möjligheten att tillverka Mölska, vilken är gjord av både malt och honung och liknar öl mer än vin.                                             I princip är möjligheterna oändliga och då har man inte ens gått in på variationen i honung, vilken är en kategori för sig och ofta faktiskt tydligare i mjöd än i ren honung.

Odinsborg: är ett värdshus som byggdes i mitten av 1800-talet. På den tiden romantiserades Vikingatiden oerhört mycket. Och att dricka mjöd vid Odinsborg eller ovanpå kungshögarna blev ett mode. Odinsborg har ända sedan dess varit öppet för allmänheten och fortsatt att servera mjöd. Överlag så har dock inte kvalitén av mjöd har dock inte varit särskilt bra under 1900-talet, och då ryktet och prestigen kring mjöd på många sätt förstörts har tyvärr detsamma gällt även Odinsborg. Men nu när Mjödhamnen tar kontroll över mjödserveringen på Odinsborg så har kvalitén på mjöd blivit betydligt bättre. Vi hoppas att än en gång kunna ta mjödet tillbaka till en dryck som älskas, avnjuts och anses som en delikatess utan like, precis som det gjordes i forntida Skandinavien.