Mjödbloggen
Teckensnitts storlek: +

Vi vann mot Systembolaget i striden om cirkeldiagram!

Vi vann mot Systembolaget i striden om cirkeldiagram!

Systembolaget hotade oss med stämning och skadeståndskrav. Men, efter flera diskussioner med dem, är vi nu mycket glada att kunna berätta att de har backat. Vi får använda en modifierad variant av våra cirkeldiagram. För att underlätta smakbeskrivningar i branschen släpper vi nu ut våra cirkeldiagram fria för användning av alla leverantörer och producenter.

För den som inte följt diskussionen så fick vi två dagar före julafton ett brev från Systembolaget där de hotade att stämma oss och kräva skadestånd för att vi använde cirkeldiagram, något som de ansåg sig ha ensamrätt på. De hävdade att våra cirklar var alltför lika deras egna cirkeldiagram som beskriver olika smaker såsom sötma och fruktighet på våra mjöd. Nu har vi haft flera möten med Systembolaget och de har ändrat ståndpunkt. Systembolaget förvånades nog av de reaktioner deras hårda hållning gav. Men eftersom de tidigare krävt att andra leverantörer slutade med cirkeldiagram, så var de tvungna att driva frågan lika hårt mot oss, även om de själva insåg hur orimligt de betedde sig. 

Vi på Mjödhamnen har hela tiden hävdat att rätten att använda cirkeldiagram inte borde tillhöra ett enskilt företag. Dessutom kommer konsumenterna i kläm om leverantörerna inte får beskriva smaker. Vi hävdar också att cirkeldiagram är det naturliga sättet att göra det på. Efter vårt första möte med Systembolaget förstod vi att de gärna ville hitta ett sätt att komma ur situationen, utan att gå till domstol. Då föreslog vi en kosmetisk förändring - ett litet hål i mitten av cirkeln. Systembolaget har nu bekräftat att de inte kommer att stämma oss eller kräva skadestånd om vi använder cirkeldiagrammen. 

Vi vill gärna tacka alla som har stöttat oss i den här processen, både kunder och branschkollegor. Det har inte varit helt lätt. Vi vill ju göra mjöd och inte bråka. Ni är många har hört av sig och berättat att ni stöder oss. Folk har frågat hur de kan hjälpa till. Och många, många, har delat vår berättelse i sociala medier. Vi på Mjödhamnen är glada över att tillhöra en bransch där man hjälper varandra. Ert stöd har betytt mycket under den här resan!

För att underlätta för alla branschkollegor och i förlängningen också konsumenterna så kommer vi att göra våra nya cirkeldiagram tillgängliga för alla som vill. Även om Systembolaget nog inte rent juridiskt går med på den beskrivningen så har cirkeldiagrammen ju nu blivit godkända av dem. Det betyder konkret att vi publicerar cirkeldiagrammen under Creative Commons erkännande-licens. Alla får ladda ned bilderna och publicera dem hur de vill, exempelvis i annonser, på webben, i trycksaker eller på etiketter, i kommersiell eller ideell verksamhet.

Här kan du ladda ned cirkeldiagrammen. http://mjodhamnen.se/index.php/press/bilder

Nu ska vi lämna det här bakom oss och ägna oss åt att göra mjöd i stället. 

 

Än en gång, tack alla för stödet! 

Johan Pihl, VD, Mjödhamnen

Därför tackar vi nej
Inget annonserat nyårslöfte

Related Posts

Kommentarer

 
Kommentarer saknas

JOHAN PIHL

 

Johanskogen