mjodprovning_stor

Varför Mjödprovning

Mjöd är relativt dyrt, och därför sällan något som konsumeras i större skala. Mjöd är också väldigt nyansrikt, till den grad att inget mjöd är det andra likt. Så, istället för att köpa mycket av ett och samma mjöd, kan det vara betydligt mer intressant att köpa en flaska av många olika sorter och jämföra dem med varandra.

Första Mjödprovningen

Nybörjarprovaren rekommenderas att prova så olika mjöd som det bara går, för att få en uppfattning av vilken typ av mjöd de är mest förtjust i. Prova t.ex. ett torrt mousserande mjöd, en mölska, ett halv-sött stilla mjöd, och ett dessertmjöd och förundras över de gigantiska skillnaderna, men att man ändå kan känna igen det som är typiskt för mjöd i var och en.

Andra Mjödprovningen

Efter att ha fått en uppfattning av hur stora spännvidder det finns inom mjöd, är det kanske dags att ha en annan typ av provning, som är lite mer avancerad. en provning där man undersöker betydligt mindre nyanser. På grund av utbud finns det vissa begränsningar av vad man kan göra här. Men några exempel av vad man kan hitta på är att prova enbart dessert mjöd. att prova stilla mjöd med ungefär samma söthetsgrad från olika länder. Att prova mjöd med ungefär samma söthets grad som är tillverkade på olika sorters honung. Att enbart prova mjöd som innehåller en viss del frukt och bär. Möjligheterna är många, men poängen är alltså att fokusera på en speciell mjödtyp, och utforska den i detalj.

Blindprovning

Den som provat riktigt mycket mjöd, och känner att den börjar kunna utvärdera vad det är de dricker utan att ha blivit meddelade om det, kanske vill testa sig i en blindprovning. Det är självklart inte helt lätt att arrangera och kräver viss hjälp ifrån andra. Men de aspekter som en blindprovare skulle kunna försöka sig att utvärdera hos mjödet de provar är, honungssort, och eventuella andra ingredienser, lagringstid och form, hur mycket honung som använts vid framställningen, etcetera.

Kontakta oss för att beställa en provning.