7

Servering av mjöd

Många undrar ofta var, när och hur mjöd helst bör drickas, men eftersom mjöd kan se ut på så många olika sätt, så är det inte alltid frågor som går att besvara generellt.

Var?

De flesta människor associerar mjöd med medeltid, eller vikingatid, och ofta efterfrågas mjöd i sådana miljöer, men mjöd kan passa nog så väl på en modern lyxkrog som vill kunna erbjuda något unikt. Med lite fantasi så finns det inga begränsningar för var man väljer att servera mjöd.

När?

Mjöd är och har alltid varit en festdryck, och lämpar sig därför bäst vid festliga tillfällen, såsom bröllop, större middagar, jubileumsfiranden, nyårsfester, och liknande. Man kan även välja att anamma den finska traditionen att dricka mjöd till valborg.

Vad gäller hållbarhet så håller mjöd i stort sett hur länge som helst i oöppnad flaska. De flesta mjöd blir dessutom betydligt bättre om de lagras i några år, så det är absolut ingen nackdel om några flaskor mjöd blir stående.

Även i en öppnad flaska som är återförslutningsbar, kan mjöd utan problem klara sig bra i ett par veckor. Exakt hur länge beror dock på vad det är för mjöd. Ett mousserande mjöd, bör givetvis drickas på en gång.

Hur?

De flesta mjöd är godast om de är väl kylda (4-8 °C), och för mousserande mjöd är detta extra viktigt. Undantaget till regeln är vissa kryddade mjöd som kan förvandlas till en helt annan upplevelse om de, likt glögg, värms. Detta ger kryddorna en chans att tränga fram.

Portionsstorleken som serveras beror främst på alkoholhalten, samt hur sött mjödet är. Ett torrt mjöd, eller halv-torrt mjöd som inte är alltför starkt bör serveras i portioner av 10-25 cl. För ett sött mjöd av samma alkoholstyrka bör portionerna istället ligga mellan 8-15 cl. Med extremt söta och lite starkare dessertmjöd bör man vara lite varsammare och hålla sig till 4-8 cl. En mölska som ofta är betydligt svagare än mjöd, kan man utan problem servera 40 cl av.

De glas man använder sig av måste givetvis passa den mängd som ska serveras, och gärna kännas rätt i den miljö man dricker det i. Ett vitvinsglas passar de flesta mjöd utmärkt, men för mousserande mjöd t.ex. passar flûteglas bättre, och ett värmt kryddat mjöd bör drickas i någon form av keramikbehållare så att man inte bränner sig. Historiskt sett dracks mjöd ofta ur en vid bägare, och om man vill fånga den känslan, så kan man använda sig av glas med lite bredare kupa.

Vilken typ av mat som passar mjöd beror främst på hur sött mjöd det är. Många söta dessertmjöd går perfekt ihop med lagrade ostar, och fungerar självklart också bra till dessert eller som avec till kaffet. Halvsöta mjöd passar bra till lite syrliga desserter, kryddstark mat, kyckling, eller griskött. Medans torra mjöd fungerar väldigt bra till fisk, skaldjur, sallad, och de flesta förrätter. För att avgöra mer precist till vilken maträtt ett mjöd passar, måste man självklart ta hänsyn till övriga smaknyanser.

Torra mjöd fungerar även bra som aperitif, och nästan vilket mjöd som helst kan vara en kul välkomstdrink.