Info om historia
En av de vanligaste sammanhangen där mjöd förekommer, är vikingatida och medeltida arrangemang. I de fallen kan man ofta vara ute efter de mest tidsenliga mjöderna till den tid som ska återspelas. I så fall så är ett traditionellt fel. Torra såväl som söta mjöd bör fungera väl. 1500-tals termerna "blankt mjöd", "brunt mjöd" och "mölska" visar på en väldigt stor variation av mjöd även på den tiden. Det var nog knappast heller ovanligt att andra ingridienser än honung förekom. de allra tidigaste fynden av dryck har varit av drycker som innehållit honung i kombination med andra ingridienser. Det enda man bör tänka på att undvika är möjligtvis att använda mjöd med ingridienser som inte fanns i norden på den tid man försöker att återspegla.
Det kan finnas viss anledning att föredra polska mjöd, då Polen trots allt är en av väldigt få länder som kvarhållit en levande tradition av mjöd, samt att handel av honung och mjöd förekom med Polen och östeuropa redan på medeltiden. Vissa polska mjöd har dessutom förpackade på ett mer "ålderdomligt" sätt.
Vi rekommenderar
Honeymoon Nectar Sweet Honeywine
Korzenny
Mölska Bergslagen
Barrskogens Nektar
Biesiadny, Czwórniak
Mazurski Trójniak
Aifur, Husets Mjöd
Ängens Dagg
Mölska Tallstrunt
SuttungR Brew
Mölska Eindrikke
Balt Mjöd
Jarls Brew
Mölska Tallstrunt