Om Mjöd
Vad är mjöd?
I Sverige associeras mjöd ofta med vikingar, vilket ibland leder till att man får fel bild av drycken. Man känner till att vikingar drack mjöd, samt tänker man sig att vikingarna drack någon form av öl, samt kanske man hört talas om att mjöd innehåller honung. Alla dessa fakta stämmer, men vad man inte kan göra är att sammankoppla dem och säga att mjöd är en form av öl med honung i. Det finns givetvis en sådan dryck också, men den kallas för mölska, öl-mjöd, honungsöl, eller malt-mjöd, och är inte särskilt lik ett mjöd tillverkat enbart på honung och vatten.
Mjödets smak
När man tillverkar mjöd, använder man ofta samma tekniker som för vin; den stora skillnaden är att man jäser honungsmust (vatten och honung) istället för druvsaft. Honung och druvsaft har dessutom många likheter i deras sammansättning, eftersom fruktsocker och druvsocker utgör ungefär lika stor del av deras totala sockermängd.
Mjöd kan smaka och se ut på många olika sätt beroende på, bland annat, vilken honung det gjorts på, hur stor andel vatten och honung man använt, om efterjäsning på flaska har skett, eller om det tillsatts frukt, bär, kryddor, malt eller något annat. Men den vanligaste typen av mjöd kan till både färg och smak jämföras med ett sött, lättdrucket och lent vitt vin där smaken av alkohol är väl dold.
Även alkoholhalten i mjöd är snarlik de flesta vin, och brukar i normala fall ligga kring 10-14 %vol.
Men det går inte att likställa mjöd och vin, för det är två olika sorters drycker, vilka båda har sina egna kvalitéer och traditioner.
De flesta mjöd är mycket sötare och mindre syrliga än de flesta vin, och lämpar sig därför kanske bäst som komplement till dessert. Men variationsrikedomen inom·mjöd är stor. Olika mjöd lämpar sig olika bra till olika tillfällen, och det görs självklart·också torrare mjöd, som lämpar sig väldigt bra till olika typer av mat.