info@mjodhamnen.se

Svenska mjöd

Exklusiv lokalproducerad mjöd

Lansering av exklusiv svensk mjöd

Våra svenska mjöd kommer att börja lanseras i Juni 2011. Det handlar om unika mjöd som tillverkas i små serier (ca 1100 flaskor per mjöd), som kommer att döpas efter vilken typ av mjöd det är, sitt ursprung, samt sin årgång.

Stil

De svenska mjöden kommer att ha några saker gemensamma. De kommer nästan alltid att ha en alkoholhalt som ligger mellan 10 och 14 %vol, och de kommer att ha varit lagrade på fat i rostfritt stål i cirka 6 månader. De kommer också alltid att vara stilla mjöd, och ha en restsötma som kan kallas torr eller halvsöt. Det som kommer att variera är den honung de tillverkas av, den exakta restsötman, samt om de innehåller något mer än honung, som t.ex. frukt och kryddor (vilka kan förekomma i högre och lägre utsträckning, även för samma frukt eller krydda). De kommer alltså alla att ha gemensamma drag, men inget av dem kommer för den sakens skull att vara lika. Att göra mjöd likadant år till år, är varken speciellt, lätt, intressant, eller önskvärt. De ska istället vara unika konstvärk, som relaterar till den plats och den tid där de tillverkades.

Expedition lokalt mjöd

Mjöden produceras med hjälp av vårat mobila mjöderi ”Expedition Lokalt Mjöd”, som enbart nyttjar lokal honung som kan tillhandahållas av den biodlare som den för tillfället står hos. Vilka mjöd vi gör på var och en plats beror helt och hållet på vad som finns att tillgå. Ovanliga honungsorter eftersöker vi alltid om de finns tillgängliga.

Snygga flaskor

Vi har valt att buteljera mjöderna i fin förpackning. Det kommer att bli en smal och avlång 75 cl flaska i ofärgat glas, och korken är både återförslutningsbar och gjord av glas! Etiketten blir tre band, som löper i hela varv runt flaskan, lite som ett bi. Även lådan de kommer i, kommer se lite annorlunda ut. Den rymmer endast 6 flaskor, som ligger ned istället för står upp, vilket gör den betydligt mer ”bärvänlig”, platseffektivare och lättare att stapla än de flesta vinlådor.

Butikstäckning

Tre olika sorters mjöd kommer att produceras på varje plats vi besöker med expeditionen. dessa tre mjöd kommer sedan att finnas tillgängliga i de tre närmaste Systembolag till den plats där de tillverkades ( cirka 6 månader senare, på grund av lagringstiden). Vi hoppas att kunna besöka cirka 20 platser i landet om året för att göra mjöd, och på så sätt nå ut till minst 60 Systembolag. Den som vill ha mjöd som tillverkas på en annan ort än sin egen, tvingas dock att beställa mjödet. Något som lyckligtvis är relativt enkelt att göra idag.