info@mjodhamnen.se

Mattips

Mattips

Fisk

Fisk är något som ofta går bra ihop med mjöd. Variationen inom både begreppet fisk och begreppet mjöd är dock enorm, vilket kan göra det svårt att välja rätt mjöd till rätt fisk. Ett mjöd som passar bra till Sashimi blir inte nödvändigtvis perfekt till surströmming. Lyckligtvis, behöver det inte vara den perfekta kombinationen för att det ska bli bra. Överlag är det torra mjöd med tydliga aromer som passar bra till fiskrätter.

Vi rekommenderar:

Skaldjur

Till skaldjur passar torra och halvsöta mjöd väldigt bra. Detta gäller i stort sett alla former av skaldjur. Mjöd med en viss nötig karaktär kan dock vara extra passande till lite grövre skaldjur som krabba och hummer. Till ostron kan det vara bra om en viss syrlighet infinner sig.

Vi rekommenderar:

Fågel

Fågel är en typ av kött som passar lena och mjuka mjöd väldigt bra. Ofta tjänar fågelrätter på att ha ett visst inslag av sötma i drycken, och kanske passar det därför allra bäst med halv-söta mjöd till dessa. Men det är olika, i andra fall gör sig torra bättre.

Vi rekommenderar:

Rött kött

Rött kött innebär nötkött, lamm, struts, älg, ren och annat vilt. Allt kött som är rött helt enkelt. Anledningen till denna breda kategori, är att det är relativt ovanligt att mjöd passar väl ihop med rött kött. Mjöd som kan lämpa sig väl till dessa kötttyper är oftast halvsöta mjöd, mjöd som är gjorda på en mörk honung, mjöd som är kryddade, samt mjöd som innehåller en större mängd bär eller mörkare frukt.

Vi rekommenderar:

Griskött

Griskött har stor variation, så stor att man ibland kanske inte tänker på att bacon, skinka och fläskfilé har samma källa. Till griskött kan halvsöta mjöd fungera väldigt bra, men även torra och söta. Det är helt enkelt väldigt svårt att få fel mjöd till rätter som innehåller griskött.

Vi rekommenderar:

Kryddstarkt

Vad gäller kryddstarkt finns det ofta två olika vägar att gå, och det beror ofta på exakt hur kryddstarkt det är. För något mildare kryddstarka rätter kan, en kryddad dryck kanske vara ett intressant komlement. Men för starkare kryddade rätter är det bättre med något som känns svalkande.

Vi rekommenderar:

Soppor & Grytor

Soppor och grytor kan självklart komma i flera olika smaker och former, men något som är gemensamt för alla är att de till viss del är flytande och varma vid servering. En dryck som ska serveras till något flytande varmt och smakfullt, måste vara väldigt smakfullt och karktärsfullt i sig självt för att kunna ge något mervärde i upplevelsen. Kryddade mjöd, och mjöd med väldigt tydlig och tongivande karktär är därför de mjöd som bäst lämpar sig för den här typen av rätter.

Vi rekommenderar:

Nötter

Större inslag av nötter och mandlar är vanligt förekommande i olika former av ”snacks” tillsammans med salta smaker. I dessa fall kan det vara gott med något som är ganska friskt. Det kan också hjälpa om det finns en viss nötig karaktär hos mjödet, som komplementerar nötternas smak. Torra mjöd av mörkare honungssorter bör därför passa bra ihop med nötter.

Vi rekommenderar:

Mild ost

Till mild ost passar smakfulla mjöd, som är söta, fast inte överdrivet söta väldigt bra. Eftersom man inte vill att sötman ska överväldiga ostens smak.

Vi rekommenderar:

Ädelost

Ädelost komplementeras väl med lite sötare mjöd. Både söta och dessertsöta mjöd gör sig här väldigt bra, då ostens smaker är så pass kraftiga.

Vi rekommenderar:

Grönsaker

Grönskaer behöver ofta komplementeras med lite krydda. Kryddade torra mjöd, eller sortmjöd med väldigt karktärsfull smak komplementerar därför grönsaker väldigt väl.

Vi rekommenderar:

Bakverk

Det kan vara svårt att passa ihop alkohol och bakverk. Etanolen skär sig på något vis med sötare mjuka bakverk. Söta mjöder, och dessertmjöder passar dock förhållandesvis väldigt bra till bakverk, på grund av den mildhet som mjöd har. Speciellt bra passar det till småkakor, och andra porösa, hårda och småmjuka bakverk. Mörkare toner kan vara att föredra. Torra bröd, mjukt, hårt som mörkt går dock sällan bra ihop med mjöd.

Vi rekommenderar:

Gräddigt

Glass och grädde i en dessert går ofta väldigt bra ihop med lite mörkare dessertmjöd. Om man ser till de polska kanske de inte ska vara de allra sötaste, utan Dwójniak, är att föredra framför Półtorak.

Vi rekommenderar:

Frukt & syrligt

Till frukter, och syrliga desserter såsom fruktsallad och sorbet, så kan det passa med halvsöta mjöd som har vissa syrliga inslag. Ett milt halv-sött mjöd bör dock fungera väldigt väl också. Men de riktigt kraftiga dessertmjöden blir här ofta för tunga.

Vi rekommenderar:

Kaffe

Som avec till kaffe, är det så sött som möjligt som gäller. Det sötaste mjödet är ofta det som lämpar sig bäst som komplement till din kaffekopp.

Vi rekommenderar:

Choklad

Söta dessertmjöd lämpar sig väl till choklad. Även vissa fruktiga inslag kan vara trevliga, speciellt från mörkare bär. Chokladrätter kan därför komplementeras väl av relativt komplexa dessertmjöd med många ingridienser.

Vi rekommenderar: