info@mjodhamnen.se

Vilket mjöd?

När man aldrig provat mjöd så kan det vara svårt att välja, eftersom det finns många att välja på.

Vilket Mjöd ska jag välja?

Det man först bör begrunda innan man väljer är vilka smaker man tycker om och då framförallt sötma.

Har man ingetning emot sötma, men inte har för vana att sleva i sig sötsaker så är ett halvsött mjöd en bra start. Halvsöta mjöd är ofta lena, raka och enkla att tycka om. De upplevs betydligt sötare än de flesta vita viner, och det känns tydligt att det är en dryck av honung man dricker. Nybörjaren får här en klar känsla för vad som är mjöd. Just att det är relativt ovanligt med så här pass söta viner, gör att man verkligen känner att mjöd är något annorlunda, vilket kan upplevas positivt.

Sött eller torrt?

Skyr man sötma fullständigt, och upplever det som kväljande och motbjudande, ska man självklart istället välja ett torrare mjöd. Här bör man begrunda ytterligare hur känslig man är för annorlunda smaker. Om man inte tycker om annorlunda smaker som man inte är van vid, utan vill ha något som känns enkelt och rakt, bör man dock kanske undvika de allra torraste mjöden, utan börja med ett halvtorrt. Dessa mjöd upplevs ofta som lite söta, men det finns sällan några beska eller annorlunda smaker som stör den som är känslig för sådant.

Det kan vara ett svårt steg för många med vana att dricka vita viner att ta till sig helt torra mjöd. Dels kanske för att många vita viner sällan är helt torra, utan enbart upplevs så på grund av den höga syran och dels därför att mjöd ofta saknar tydlig syra. Men det finns även mjöd som smakar väldigt syrligt, det är bara inte speciellt vanligt.

Torra mjöd är för den som verkligen inte vill ha någon sötma alls, kanske på grund av kostskäl, eller kanske på grund av att man verkligen inte tål sötma.

Torra mjöd är även för dem som verkligen vill känna grundsmaken, essensen av honungen. Här känner du verkligen hur honungen ”egentligen” smakar, utan allt sockret. Och skillnader mellan olika honungssorter kommer verkligen fram allra tydligast här. Den som redan smakat många mjöd, men som vill lära sig mer, rekommenderas att smaka på olika torra mjöd för att skapa sig en bild av hur olika honungstyper smakar. Är man inte speciellt känslig för nya och annorlunda smaker, kan man om man vill, även börja på en gång med torra mjöd.

Har man ingenting alls emot sötma, utan snarare älskar sötsaker, så ska man nog gå på söta mjöd med en gång, eller kanske till och med dessertmjöd. Om man har erfarenhet av sötare viner såsom Tokaj, Sautern, portvin, eller söt sherry och tycker dessa är goda, så ska man definitivt leta sig fram bland sötare mjöd. Här kan man finna sötare varianter än vad som ur huvud taget existerar i vinvärlden, samt ofta för betydligt bättre priser.

Man bör även titta lite på vilka ingredienser som ingår i mjödet, och om det är något som man vet att man tycker om. I så fall finns det ju en relativt god chans att man också tycker om det mjödet.

Vad ska man äta till mjöd?

Ska man äta mat till det mjöd man tänkt köpa, och vet vilken mat man har planerat, ska man kanske söka sig fram med hjälp av våra matsymboler för att hitta ett passande mjöd. Då kan man i alla fall vara säker på att det blir en bra kombination. För det är ofta en annan upplevelse att dricka mjöd till mat än att bara dricka mjöd, och det är inte alls säkert att det är samma mjöd man bör välja. Om det är till förrätt eller huvudrätt ska man nog helst välja ett torrt eller halvtorrt mjöd, medans ett sött eller dessertmjöd ofta blir bäst till efterrätt eller ost, och halvsöta mjöd kanske är att rekommendera om man inte ska ha något till det.

Avslutningsvis, så bör nämnas, att om ni trodde mjöd var grumligt öl med flugsvamp i och eftersökte detsamma, så kommer ni tyvärr bli besvikna. Men om ni enbart söker något ölliknande, så är det helt klart en mölska ni ska prova vilket är bryggt som öl, men innehåller väldigt mycket honung och underbart gott.