info@mjodhamnen.se

Smak

Mjöd har ett otroligt brett smak spektrum.

Hur smakar mjöd?

Mjöd har ett otroligt brett smak spektrum. Många förknippar mjöd med öl, vilket inte stämmer på en enda fläck. En sak som gör mjöd så unik är att det är ett så brett spektrum av smaker, allt från den ölliknande mölskan, det torra vinaktiga mjödet, det söta fruktiga mjödet, och självklart det supersöta finmjödet. Mjöd kan smaka allt från något som kan liknas med torrt vitt vin, hela vägen upp till de ”kungliga” mjöderna har en helt unik smak som är svår att beskriva, det är ett mjöd med runda, fylligt söta fruktiga toner och en stark honungskaraktär.

De vinlika mjöderna

De vinlika mjöderna går helt klart att byta ut våra vanliga vin med, då dom är snarlika i smaken så är mjödet ett utmärkt substitut. Rött vin innehåller bland annat tanniner som framkallar huvudvärk och migrän för många, vilket betyder att dricker du mjöd så undviker du skallebanken.

Jag brukar säga att honung är farligt av tre skäl: 1.Det är starkt 2. Det är gott och 3. Det är ett afrodisiakum, kombinationen i sig är vad jag skulle kalla det ett riskabelt äventyr.

Mjödet brukar ofta smaka och lukta på skilda sätt, inte jolmig, bara på två olika sätt. Tumregeln hos mjöd är att smaka först, lukta sen. Vilket går emot nästan alla andra dryckes kulturer, men det ger dig allt som oftast en otroligt stor skillnad i smakupplevelserna!