Tillfällen
Tillfälle
Vår
Våren bjuder även på Valborg, en väldigt speciell högtid för mjöd, speciellt i Finland. I Finland är nämligen mjöd (eller Sima) till Valborg (eller Vappu) lika naturligt som glögg är till Jul här i Sverige.
Vi rekommenderar:
Sommar
Midsommar har i ·Sverige fått snaps som sitt signum. Men för den som inte vill dricka så starkt, kanske kryddade mjöd kan vara ett alternativ till kryddat brännvin.
Det finns också väldigt många medeltidsevenemang som anordnas runtom i landet under sommaren, vilka många ofta associerar med mjöd. Medeltidsveckan i Visby är det tydligaste exemplet av det.
Honungen från sommarens blommor, har vitklöver och hallon som två av de vanligaste inslagen i många delar av landet. Den här honungen är den som de flesta konsumenter är mest bekant med, och när de tänker på ”vanlig” honung, är det ofta den här som man tänker sig. Mjöden från sommarhonungen, blir därför, även den den mest ”typiska”.
Vi rekommenderar:
Höst
Hösten bbjuder även på en del årstider där det kan vara intressant med mjöd. Detta inkluderar bland annat Halloween
Vi rekommenderar:
Vinter
På vintern är det kallt, och många vill dricka något varmt, eller kryddigt för att få en varmare känsla.
Vi rekommenderar:
Bröllop
Men något som inte kan vara fel till ett bröllop är mjöd som på något sätt försöker att gå i kärlekens tecken. Sådana mjöd passar även väl in på högtider som Alla Hjärtans Dag och firande av dagen man träffades, etcetera. Exempel på sådana mjöd är mjöd som använder extra romantiska ingridienser som t.ex. rosenblad eller smultronhonung. Generellt sett kanske mjöd gjorda på ljus honung än mörk inger den romantiska känslan, samt mjöd som har mildare inslag av något rött.
Vi rekommenderar:
Välkomstdryck
Vi rekommenderar:
Jubileum
Vi rekommenderar:
Fikastund
En vårpicknick kan också komplementeras väl med ett mjukt och svalkande havsött mjöd.
Vi rekommenderar:
Historia
Det kan finnas viss anledning att föredra polska mjöd, då Polen trots allt är en av väldigt få länder som kvarhållit en levande tradition av mjöd, samt att handel av honung och mjöd förekom med Polen och östeuropa redan på medeltiden. Vissa polska mjöd har dessutom förpackade på ett mer ”ålderdomligt” sätt.
Vi rekommenderar: