info@mjodhamnen.se

Tillfällen

Tillfälle

Vår

Våren är en tid blommor slår ut, och bin börjar att röra på sig. Den honung som bin samlar in under våren är ofta väldigt ljus och ren, och så blir även de mjöd som görs av den. Sådana mjöd är kanske även de som passar sig allra bäst att dricka under vårsäsången. Lättdruckna, ljusa, nästan genomskinliga mjöd till en lättare måltid.

Våren bjuder även på Valborg, en väldigt speciell högtid för mjöd, speciellt i Finland. I Finland är nämligen mjöd (eller Sima) till Valborg (eller Vappu) lika naturligt som glögg är till Jul här i Sverige.

Vi rekommenderar:

Sommar

Sommaren bjuder på många härligheter. Blommor blommar för fullt, och ofta kommer de riktigt stora honungsskörderna under sommaren. Festligheter där mjöd kan passa in finns det ofta också gott om, studentskivor, midsommarafton, är två av väldigt många inslag.

Midsommar har i ·Sverige fått snaps som sitt signum. Men för den som inte vill dricka så starkt, kanske kryddade mjöd kan vara ett alternativ till kryddat brännvin.

Det finns också väldigt många medeltidsevenemang som anordnas runtom i landet under sommaren, vilka många ofta associerar med mjöd. Medeltidsveckan i Visby är det tydligaste exemplet av det.

Honungen från sommarens blommor, har vitklöver och hallon som två av de vanligaste inslagen i många delar av landet. Den här honungen är den som de flesta konsumenter är mest bekant med, och när de tänker på ”vanlig” honung, är det ofta den här som man tänker sig. Mjöden från sommarhonungen, blir därför, även den den mest ”typiska”.

Vi rekommenderar:

Höst

Hösten är en årstid med många färger. Höstens honung brukar även den ha betydligt mer färg än våren och sommarens honungar. Mjöd gjord på honungarfrån hösten, lämpar sig även väl att drickas till årstiden. Dessa mjöd är ofta väldigt smakfulla, med många lite mörkare toner.

Hösten bbjuder även på en del årstider där det kan vara intressant med mjöd. Detta inkluderar bland annat Halloween

Vi rekommenderar:

Vinter

På vintern är det kallt, och många vill dricka något varmt, eller kryddigt för att få en varmare känsla.

Vi rekommenderar:

Bröllop

Liksom alla fester, kan bröllop kan komma i många olika teman, dessutom brukar de innefatta en mängd olika maträtter och småevenemang, och de flesta mjöd kan nog passa in på ett bröllop, det är bara fråga om vilken del av bröllopet. Till välkomstdrink kanske ett mjöd passar, medans ett annat passar till maten, ett annat efter maten, och ännu ett annat som bröllopsgåva.

Men något som inte kan vara fel till ett bröllop är mjöd som på något sätt försöker att gå i kärlekens tecken. Sådana mjöd passar även väl in på högtider som Alla Hjärtans Dag och firande av dagen man träffades, etcetera. Exempel på sådana mjöd är mjöd som använder extra romantiska ingridienser som t.ex. rosenblad eller smultronhonung. Generellt sett kanske mjöd gjorda på ljus honung än mörk inger den romantiska känslan, samt mjöd som har mildare inslag av något rött.

Vi rekommenderar:

Välkomstdryck

Ur matupplevelselogisk synvinkel (förutsatt att det finns mat planerat senare) bör en välkomstdryck vara torr. Det blir då en aperitif, och anledningen att den ska vara torr är att den inte ska förstöra smaklökarna alltför mycket. Det är relativt vanligt att ha mousserande kall dryck som aperitif, och torra mousserande mjöd är därför kanske det allra lämpligaste.

Vi rekommenderar:

Jubileum

Mjöd är verkligen en festdryck och lämpar sig därför väldigt väl till alla former av jubileumsfiranden. Nyår, födelsedagar och andra stora fester. För söta mjöd kanske kan vara olämpliga i alltför festliga sammanhang, då de är relativt torrdruckna. Men torra och halv-söta mjöd fungerar bra i nästan alla sammanhang. Mousserande mjöd kan lätt ersätta champagne om man är ute efter något som bubblar.

Vi rekommenderar:

Fikastund

Fkastunder, och kaffepaus står ofta på programmet på många evenemang. Men det är inte alltid som det bjuds något lämpligt att dricka till kaffet. Söta dessertmjöd gör sig verkligen väldigt bra i sådana sammanhang.

En vårpicknick kan också komplementeras väl med ett mjukt och svalkande havsött mjöd.

Vi rekommenderar:

Historia

En av de vanligaste sammanhangen där mjöd förekommer, är vikingatida och medeltida arrangemang. I de fallen kan man ofta vara ute efter de mest tidsenliga mjöderna till den tid som ska återspelas. I så fall så är ett traditionellt fel. Torra såväl som söta mjöd bör fungera väl. 1500-tals termerna ”blankt mjöd”, ”brunt mjöd” och ”mölska” visar på en väldigt stor variation av mjöd även på den tiden. Det var nog knappast heller ovanligt att andra ingridienser än honung förekom. de allra tidigaste fynden av dryck har varit av drycker som innehållit honung i kombination med andra ingridienser. Det enda man bör tänka på att undvika är möjligtvis att använda mjöd med ingridienser som inte fanns i norden på den tid man försöker att återspegla.

Det kan finnas viss anledning att föredra polska mjöd, då Polen trots allt är en av väldigt få länder som kvarhållit en levande tradition av mjöd, samt att handel av honung och mjöd förekom med Polen och östeuropa redan på medeltiden. Vissa polska mjöd har dessutom förpackade på ett mer ”ålderdomligt” sätt.

Vi rekommenderar: